2013. augusztus 10., szombat

Jól Csengő Nevek a filmekben



Jól Csengő Nevek a filmekben





Most egy kicsivel szokatlanabb bejegyzésemet olvashatjátok. Sok éves kifinomult filmnézési rutinomnak és kipihent agyamnak köszönhetően született meg az a gondolat, hogy e témakörről írjak.  Tulajdonképpen már gyerekkorom óta figyelem eme apró, ám de számomra roppant érdekes részletét a filmeknek, de csak mostanra érett meg bennem, hogy összegyűjtsem, és megosszam (elmélkedéseimet) nézeteimet a jól csengő nevekről.

Hogy mit is jelent számomra a jól csengő név? Amikor megnézek egy filmet azon felül, hogy milyen a történetvezetése, a látványvilága, a hangulata stb… a szereplők filmbeli neveit is szoktam nézni. Ilyenkor valahogy az az érzésem, hogy ha egy jól csengő névvel találkozok egy filmben akkor az kiemeli, kihangsúlyozza a szereplőt a többi közül és ezzel egy olyan különleges képességgel ruházza fel, amely egy kicsit misztikussá, egyedibbé teszi a jellemét és talán néha azonosulni is tudunk vele. Azért mondom, hogy néha mert nem minden estben igaz, például a Bret Easton Allis könyve alapján készült Amerikai pszicho Patrick Bateman-je is ide tartozik. Kellemes hangzású neve ellenére azért ne akarjunk szociopata, megbomlott elméjű ember bőrébe bújni, amúgy is elég sok elmebeteg rohangál a való életben. De ide sorolhatnám még Stanley Kubrick legendásan híressé vált Mechanikus narancs Alex DeLarge figuráját is, amelyet annak idején 1971-ben brutalitása miatt évekig sok országban nem vetíthették.

Mivel James Bond filmeken nőttem föl ezért a jól csengő nevek negatív alakjai prixiséből semmi kép nem maradhatnak ki a titkos ügynök rossz fiúi sem: Auric Goldfinger (Goldfinger, 1964), Francisco Scaramanga (Az aranypisztolyos férfi, 1974), Aristotle Kristatos (Szigorúan bizalmas, 1981).  A 007 Bond- lányok közül pedig a tüzes Solange (Casino Royale, 2006), aki a 007-es ügynök egyik ellenfelének a feleségét játszotta. A Mission Impossible2- ből (MI:2) a fő gonosz Sean Ambrose-al zárom a jól csengő nevek negatív szereplőinek toplistáját. A JCSN pozitív szereplőinek lajstromát természetesen magával James Bond-al kezdem, amely név szinte védjegy a maga nemében. Az 50 éve töretlenül kasszasikeres akció krimi sorozatot sármosabbnál sármosabb színészek alakították. Be kell vallanom, jómagam is szívesen eljátszanám a 007-es ügynök szerepet. Szinte párhuzamot lehetne húzni a Tom Cruise által megformált Mission Impossible Ethan Hunt figurájával. Személyes kedvencem mégis Edmond Dantes (Alexandre Dumas klasszikus regénye: Monte Cristo grófja. A regény népszerűségét növeli, hogy ha jól tudom 18 alkalommal filmesítették meg, a legutolsót 2002-ben Jim Caviezel – aki a Passio-ban Jézust- formálta meg). A legvagányabban hangzó név, amellyel szerintem mindenki azonosulni tudna Eric Draven (A holló (1994)- akit a  tragikus körülmények között elhunyt Brandon Lee alakít). A klasszikus képregények filmes adaptációja közül a mindenki által jól ismert milliárdos Bruce Wayne (Batman) neve és személye is imponál (modellekkel jár, sportkocsit vezet, éjszakánként gengsztereket üldöz, hmm..nem is rossz elfoglaltság). Egyúttal analógiaként említhetném Thomas Crown-t mint a milliomos playboy-t (A Thomas Crown- ügy -1968- Steve McQueen, sikeressége révén a film reneszánszát élte 1998-ban Pierce Brosnan-al a főszerepben újra feldolgozták. A filmről bővebben a blogomon:  http://filmpulzus.blogspot.hu/2013/03/steve-mcqueen-thomas-crown-ugy_27.html olvashattok).

A ’80-as évek zsáner (hívó) nevei: Maverick és Iceman (Top Gun, 1986, Tom Cruise és Val Kilmer), valamint a Miami Vice sorozatból Sonny Crockett (lent a képen a mozi siker főszereplőjeként Colin Farrell) 

A szinte kultikus Thrillerként számon tartott Angyalszív (1986) Johnny Favorite-je a jó hangzású és ugyanakkor misztikus jeleit hordozza a nevében, mivel e név tulajának valódi kiléte a film végéig szinte ismeretlen.

 De ide sorolhatnám a ’90-es évek egyik legjobb krimijének a Közönséges Bűnözők (1995) Keyzer Söze-jét, amely név csupán egy kitaláció és legenda szövődött a személye köré. A soraimat Ronnie Bass-el zárom, (Emlékezz a titánokra, ami egy csodálatosan szép dráma, ajánlom mindenki figyelmébe) aki a rögbi csapat sztár szőke szépfiúja volt, és akit csak ’Sunshine/Napocska’ néven becéztek.

Köszönöm a figyelmeteket, és ha van valakinek bármilyen véleménye e bejegyzéssel kapcsolatban, vagy eszébe jutott egy számára jó csengésű név, írjon nyugodtan hozzászólást.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése