2013. február 11., hétfő

Kevin Costner





Az első bejegyzésem Kevin Costner-ről szól és az egyik filmjével a Fegyvertársak-kal kapcsolatos. Természetesen későbbiekben bővíteni fogom a Costner filmelemzések palettáját. 



A színészről egy pár gondolatot: 1955. január 18-án született Los Angelesben. Kétszer nősült, hét gyermek édesapja. Costner mielőtt a színészi pályát választotta közgazdaságtant tanult és azon belül is marketingmenedzser diplomát szerzett. A szakmájában nem sokat dolgozott, amikor a színészi pályafutását kezdte, a karrierje e területen nehezen indult be, a kritika és a közönség a „Silverado” c. westernben (1985) figyelt fel rá. A ’80-as években az igazi sikert a „Nincs kiút” c. izgalmas thriller, valamint „Aki legyőzte Al Caponét” hozta meg számára. Ez utóbbi filmben a szakma olyan nagyjaival dolgozhatott együtt, mint a kiváló rendező Brian De Palma-val (akiben sokan és jogosan Hitchcock utódját vélik felfedezni), Robert De Niro- val, Sean Connery- vel, és az akkor még ifjonc Andy Garcia- val. Kevin Costner az évtized végére az egyik szexszimbólummá vált a nők körében.  A ’90-es évek elején a sztárimázsát tovább erősítette a Farkasokkal táncoló c. film, melyet mellesleg Ő maga rendezett s melyről a kritika mély elismeréssel nyilatkozott. Számos díjat nyert az alkotás, többek között 7 Oscar- díjat,a  Berlini filmfesztiválon pedig Ezüst Medve díjat Costner kiemelkedő egyéni teljesítményért. Costner filmjei között vannak bukások is (Waterworld, Postman- a jövőhírnöke), de ezek a kudarcok erőt adtak neki a megújuláshoz, hiszen már bizonyította mind remek színészi mind pedig rendezői tehetségét.

A Fegyvertársak c. film melyet 2003-ban rendezett számomra megmutatta, hogy a western műfajban is lehet még a 21. században maradandót alkotni.  Egyértelműen Costner filmje, Ő rendezte és alakítja az egyik főszereplőt. Egy elveszett kincsnek számít ez a film, mivel annak idején nem kapott túl nagy vízhangot, pedig véleményem szerint stílusosan rendezett, csodálatosan kamerázott tájak, mesterien koreografált és vágott akciójelenetek és pompásan válogatott szereplőgárda teszi emlékezetessé a filmet. Kevin Costner mellett az öreg és rutinos Robert Duvall, a bájos Annette Bening, a vészhelyzetből jól ismert mackós alkatú Abraham Benrubi alakít, illetve a Dirty Dancing 2-ből ismert Diego Luna, valamint Michael Gambon is a filmbeli partnerei. Noha a 132 perces film viszonylag nehezen indul be, de a kiváló színészi teljesítmények és a jól felépített történet ellensúlyozza az itt-ott vontatott részt, Costner rendezőként fokozatosan fűzi fel a szálat és ezzel tartja ébren a nézőt. Az akció mennyiség minimális, (aki esetleg több durrogtatásra vágyik az inkább Robert Rodrigueztől nézzen meg egynehány filmet) de amint azt feljebb már említettem profin és életszerűen van megrendezve. 


A sztoriról röviden: Két cowboy Charley Waite (Kevin Costner) és Boss Spearman (Robert Duvall) valamint két segédjük (Diego Luna, Abraham Benrubi) szabadlegeltetésből élnek. Amikor egy határmenti város mellett legeltetik a marháikat a város nagybirtokosa nem nézi jó szemmel a „betolakodókat”,ezért az egyik segédet lelövik, a másik súlyosan megsebesül. Charley és Boss kénytelenek felvenni a küzdelmet a helyi birtokossal és embereivel szemben. Tovább nehezíti a dolgukat, hogy a sheriff is a nagybirtokossal szimpatizál. Costner a klasszikus western vezérfonalat követve törekedett műfajhoz hű filmet készíteni. Rendezőként remekül alkalmazza benne a hagyományos western motívumokat:  Adott -jelen esetben- két legendákkal, titkokkal teli Cowboy akik szabadok, kötöttségek nélküli életet élnek, sötét múltjuk elől menekülnek,csak saját magukra és a fegyvereikre számíthatnak,kiválóan forgatják a revolvert, és adott egy kis város ahol a helyi nagymenő nem tűri az idegeneket.  Ez még önmagában nem adna okot arra, hogy csetepaté legyen. A fő ok amiért a városban kell maradnia a két a cowboy-nak az a vérbosszú, valamint a helyi doktor nővére, akit mellesleg az elbűvölő Annette Bening játszik és akibe Costner barátunk szemvillanás alatt beleszeret.  A film története majdhogynem kiszámíthatatlan csak sejtéseink lehetnek hogyan ér véget a kaland.  Ebben a filmben nincsenek csavarok, teljesen sallangmentes, a műfajok nem keverednek benne, letisztult a történet és semmi giccses akciójelenet nem teszi nevetségessé a mozit. A drámai, érzelmi része olyan mélységű és kidolgozottságú mint amilyen általában a többi Costner filmre igaz. Ami a filmből engem megfogott az legfőképp Kevin Costner alakítása. A tőle elvárt nyugodt és határozott játékát láthatjuk. Sokak számára nem biztos, hogy bejön ez az ódivatu western stílus- kiindulva a mai generációból, akik ki vannak élezve arra, hogy egy film minél több csavart tartalmazzon, az agyat olyan szinten megdolgoztassa, hogy még véletlenül se lehessen érteni a cselekményt, vagy legalábbis többféle magyarázat létezzen az értelmezésre-, ám akik szeretik a régi vágású mozit azoknak bátran tudom ajánlani a Fegyvertársak-at. Gyűjtők polcán mindenféleképpen ott a helye.


1 megjegyzés: