2013. június 30., vasárnap

Clint Eastwood



Clint Eastwood



Született: 1930. május 31.  (San Francisco, California, USA)







Hirtelen felindulásból jött, hogy Clint Eastwood-ról írjak, ugyanis mostanában egyre több film került tőle a kezeim közé és most teljesen az öreg Clint hatása alatt vagyok. Az idén nemrég 83-ik életévét betöltött színész/rendező/zeneszerző ragyogó karriert futott be és talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy Hollywood egyik utolsó reménysége, mivel az USA-ban egyre kevesebb a hozzá hasonló meghatározó személyiség a filmes szakmában. A több mint ötven éves filmes pályafutása során 4 Oscar és mellette számos egyéb díjjal az oldalán alkotásai maradandóak minden generáció számára. Szereti a kihívásokat, mi sem bizonyítja jobban, hogy a kamera mindkét oldalán kipróbálta magát, megmutatva kiváló rendezői vénáját. Zeneszerzőként is közreműködött pár filmjében (például a Gran Torino filmzenéjét-  amelyet a legjobb eredeti filmzene címen Golden Globe-ra jelöltek-  többek között a fiával Kyle Eastwood- al- akit mellesleg a világ egyik legismertebb jazz zenészeként tartanak számon- együtt komponálták). Igen, jól olvassátok, Clint fia Kyle Eastwood a zene világában jeleskedik (örökölte édesapja jazz iránti szeretetét) és aki Magyarországon is koncertet adott zenekarával a Millenáris Teátrum-ban 2010-ben.

 
Clint ifjonc korában
 
Edzés közben

Női rajongó tábor
A jazz iránti szeretet
Fia: Kyle Eastwood (neves jazz zenész)


Clint Eastwood filmes pályafutása a sorkatonai szolgálat után kezdődött. Miután leszerelt úgy gondolta, hogy jó megjelenésével, kiváló fizikai adottságaival a filmszakmában könnyen pénzt tud keresni. Sikeres felvételit nyert a Universal tehetségkutató versenytanodájába, ahol a színészmesterséggel ismerkedett. Szabadidejében lejárt az edzőterembe gyúrni (még most is irigylésre méltóan jól tartja magát) és emellett a szép nőket sem vetette meg. - Legendásan híres volt nőügyeiről. Hét gyermeke van öt különböző nőtől. Kétszer nősült, az első feleségétől Maggie Johnsonn-tól egy (Kyle Eastwood), a többi öt gyerek alkalmi kapcsolataiból született. Majd harminc év házasság után elvált. 1996-ban újra nősült (Diana Ruizz) és a második feleségétől született meg a hetedik Eastwood. – A színészi karrierje nehézkesen indult, jó néhány egymondatos szerep után a kiugrás 1958-ban következett be a Marhabőr Rowdy Yates nagysikerű televíziós western sorozattal. Majd a western műfajnál maradva ezt követte Sergio Leone rendezésével ’Egy maréknyi dollárért’ (1964), ’Pár dollárral többért’ (1965) valamint ’A jó, a rossz és a csúf’ (1966). Valójában a Sergio Leone rendezte olasz westernek tették sztárrá.

Háromszor is eljátszotta a névtelen férfi szerepet, összerágott szivarral a szájában (A jó, a rossz és a csúf, Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért)

Kedvet kapva a western műfajhoz Don Siegel amerikai rendező 1969-ben megrendezte a ’Két öszvért Sara nővérnek’ ami igencsak sikeresnek bizonyult. Majd ez után Clint úgy gondolta, hogy ideje szögre akasztani a westernt és 2 II. világháborús filmben játszhatott együtt nemzetközi sztárokkal: (1969) Kémek a sasfészekben Richard Burton oldalán harcolt a németek ellen, majd (1970) Kelly hősei- ben Telly Savalas-al és Donald Sutherlend-el indul kincsvadászatra a világháború kellős közepén. (1971) Clint első rendezői debütálása: a Játszd le nekem a Mistyt! c. thriller a közepes kategóriába sorolható. Láttam a filmet és szerintem első rendezéshez képest elég jó. Ráadásul Golden Globe díjra jelölték benne Jessica Walter színésznőt, aki elég hitelesen alakította benne az őrült féltékeny nőt (hát igen, valóban elég félelmetes volt). A film érdekessége, hogy Don Siegel rendező is szerepelt benne. Apropó: ha már Don Siegel akkor neki köszönhetjük a Piszkos Harry-t (1971), amely annyira sikeres lett, hogy további négy folytatás készült négy különböző rendezővel: (1973) A magnum ereje, (1976) Az igazságosztó, (1983) Az igazság útja, amelyet Clint Eastwood rendezett és végül a (1988) Holtbiztos tipp-el zárul a Piszkos Harry széria.

Piszkos Harry (Harry Callahan) szerepében

Közben Leforgatták 1979-ben Don Siegel vezénylésével a Szökés Alcatrazból c. izgalmas thrillert, amely megtörtént eseményeket dolgoz fel (az USA legbiztonságosabb börtönének számított az Alcatraz- szigeti büntetőintézet, ahonnan még senkinek sem sikerült megszöknie, de 1962. június 11-én három rab megkísérelte a lehetetlent). Clint Eastwood játsza benne a szökés értelmi szerzőjét. Börtönfilmek közül kötelező, alapfilmnek számít. Most ugrok egy kicsit az időben: (1992) Nincs bocsánat c. westernfilm Clint Eastwood minden eddigi legjobb rendezői alkotása. Művészi színvonalát a kritikusak kimagaslóan értékelik és ezzel 2 Oscar- díjat söpört be. Majd 1993- ban a  ’Tökéletes világ’ c. krimi/dráma és 1995- ben ’A szív hídjai’ c. drámával végleg megalapozta rendezői hírnevét, megmutatva, hogy igenis helye van a XXI. századi Hollywood véráramlatában. Munka vágya csillapíthatatlan az új évezredben is, (2003) Titokzatos folyó c. egy rendkívül izgalmas, komor hangulatú thrillert forgatott színvonalas szereplőgárdával (Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laurence Fishburne, Laura Linney).  Clintet két Oscar- díjra jelölték, de alul maradt a Gyűrűk Ura: a király visszatérrel szemben. De sebaj, 2004-ben egy vérpezsdítő bokszfilmet rendezett, a Millió Dolláros Bébit, amelyben az egyik főszerepet Ő maga, mint bokszedző játssza a másik főszerepet pedig Hilary Swank mint a tanítványa. Ezúttal Clint tarolt és elnyerte a legjobb filmnek, valamint a legjobb rendezőnek járó Oscar- díjat. Innentől kezdve nem volt megállás, 2008-ban felülmúlta önmagát a Gran Torino c. csodálatosan szép drámájával. Habár díjat nem kapott érte, élete csúcsteljesítménye ez az alkotás.

Millió Dolláros Baby

Gran Torino





Jóllehet közel 60 filmje van Clint Eastwoodnak, amelyeknek főszereplője vagy rendezője, producere vagy zeneszerzője volt. Most csak a legfontosabb, karrier szempontjából meghatározó műveit szedtem össze. Filmjeiben úgy látom főképp kemény férfiakat játszik, nem vállalta soha gyenge, esendő alakok megformálását.

A filmvilág alap, tartópillérének tartom Clint Eastwood- ot, nem csupán azért mert dollár milliárdokat hozott a szakmának, hanem mert munkái időtállóak és példaértékűek az utókor számára.

bye - bye


1 megjegyzés:

  1. A kedvencen lett a Millió Dolláros bébi, az utolsó csavar sem egy utolsó darab tőle:)))

    VálaszTörlés